Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2021. november 22.
Miniszteri elismerésben részesült Külkereskedelmi Karunk oktatója

Prof. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter Miniszteri Elismerő Oklevél elismerésben részesítette a Külkereskedelmi Kar oktatóját, Dr. Sato Norikot. Az oklevelet Prof. Dr. Bódis József államtitkár adta át oktatónknak a Markó utcai épület aulájában november 15-én tartott miniszteri díjátadó ünnepségen.


Dr. Sato Noriko az Egyetemen folyó idegennyelvű oktatás meghatározó és megkerülhetetlen szereplője, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a BGE japán kapcsolatainak ápolásában. Nem csupán a partnerkapcsolatok létrejöttében és a japán egyetemekkel való kapcsolattartásban játszott fontos szerepet, hanem a BGE hallgatóinak mobilitását is segítette kiválasztással, ajánlással, és a hallgatók utókövetésével. Az ő munkájának is köszönhető, hogy a japán partneregyetemek száma folyamatosan nő és a kapcsolatok erősödnek. 

Kutatómunkája szakmailag elismert, emellett kiváló tanár, aki nagy alázattal, óriási szakmai felkészültséggel és a hallgatók irányába tanúsított segítőkészséggel végzi munkáját. 

A miniszteri kitüntetést munkássága elismeréseként, több mint 30 éves szakmai pályafutást követően kapta.

Rövid szakmai életút


Sato Noriko Japánban született és Japánban végezte az egyetemet is. 1979-ben érkezett Magyarországra, mint ösztöndíjas aspiráns a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetébe. 

Prof. Dr. Hidasi Judit meghívására 1988-ban kezdett el a Külkereskedelmi Főiskolán japán nyelvet és kultúrát tanítani, mint főiskolai adjunktus. 1997-ben neveléstörténetből kisdoktori címet szerzett. 2002 áprilisától főiskolai docensi munkakört töltött be és a japán nyelv és kultúra oktatása mellett japán üzleti nyelvet, kommunikációt, japán országismeretet és kapcsolattörténetet oktatott. 2005-ben Székács Annával létrehozták a BGF Japán-Magyar Üzleti Kommunikáció-kutató Munkacsoportját, továbbképzéseket és konferenciákat szerveztek. 2006-ban a Ritsumeikan Egyetem diákcsere programjának vezetője volt és 2007-től a Keleti Nyelvek Tanszék nemzetközi diákcsere-kapcsolatok fenntartásáért és fejlesztéséért dolgozott, dolgozik. 2010-ben a Japán Alapítvány vendégkutatójaként a Rikkyo Egytemen (Japán) kutatott négy hónapot. 

2014-ben sikeresen megvédte PhD disszertációját magyar nyelven, témája a fordítástudomány volt. Sato Noriko országos és nemzetközi kutatásokban vett és vesz részt, az Európai Japán Nyelvoktatók Egyesületének (AJE) megalakulása óta tagja, konferenciáin előadást tart, az AJE felmérésekben a magyarországi nyelvoktatási, nyelvoktatás-politikai kérdések szakértője. Tagja és évekig elnöke volt a Magyarországi Japánnyelv-oktató Társasának. Szakmai tudását a japán, a magyar és az európai kollégák is elismerik, publikációi ismertek. Szerzője a japán nyelvoktatás terén világhírűvé vált és Szép könyvek díjas Dekiru japán nyelvkönyv-családnak és nyelvi lektora a Japán-magyar nagyszótárnak. A szótárért japán külügyminiszteri kitüntetést kapott 2016-ban, nyelvoktatói munkásságáért 2015-ben BGE KKK év nyelvoktatója kitüntetést és 2019-ben Magyarország Japán Nagykövetétől elismerő oklevelet kapott.