Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Rektori köszöntő

Tisztelt Olvasó!

A Budapesti Gazdasági Egyetem rektoraként tisztelettel köszöntöm az Egyetem megújult honlapján!

Intézményünk mintegy 160 éves szakmai múltra tekint vissza. A legutóbbi meghatározó esemény az volt életünkben, hogy 2016 januárja óta Budapesti Gazdasági Egyetem néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatjuk oktatási és kutatási tevékenységünket. Három, szintén nagy múltra visszatekintő Karunk, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar; a Külkereskedelmi Kar; valamint a Pénzügyi és Számviteli Kar Budapesten működik.

Egyetemünk Magyarország első számú üzleti képzést nyújtó intézménye. A felsőoktatási szakképzési területen régóta piacvezetők vagyunk, az elmúlt években pedig több más területen is növeltük előnyünket és piaci részesedésünket, így mostanra számos alap- és mesterszakon is a Magyarországon tanuló hallgatók jelentős többsége BGE-s.

Bár piaci elismertségünket gyakorlatorientált, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiaci igényekhez illesztett képzési struktúránknak köszönhetjük, továbbra is dolgozunk azon, hogy a jelenleg több mint 80 országból érkező, mintegy 18 000 hallgatónknak a gyakorlatban jól hasznosítható tudást adjunk át. Emellett célul tűztük ki, hogy támogassuk a hazai kkv szektor sikerességét, annak jelen és jövendő vezetőinek képzésével és a tématerület kutatásával; valamint, hogy fokozzuk a vállalkozói hajlandóságot, hiszen a fiatalok vállalkozási hajlandósága alapvető gazdasági és társadalmi hatással bír. Az általuk a jövőben létrehozott vállalkozások olyan gazdasági és társadalmi értéket teremtenek, amire Magyarországnak nagy szüksége van. 

Hiszünk abban, hogy a sikerhez hallgatóink saját erőfeszítésein és hozzáállásán keresztül vezet az út, nekünk pedig az a feladatunk, hogy biztosítsuk a megfelelő feltételeket a fejlődésükhöz. Így lesznek majd képesek a folyamatos alkalmazkodásra a következő években és évtizedekben, akár szakmaváltások mentén is.

A hazai felsőoktatási tér egyik legnagyobb hallgatói létszámú egyetemeként tudjuk, hogy a jövő szakembereinek magas szintű képzésével nagyban hozzájárulunk a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez is. Felmérve az ezzel járó felelősséget is, a szemléletformálás megjelenik fenntarthatósági törekvéseinkben is, és összetartó közösségünkkel ma már stratégiai szinten, tudatosan dolgozunk azon is, hogy irány- és példamutatással járuljunk hozzá egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Az oktatási alaptevékenység mellett, az alkalmazott tudományok egyeteme rang elnyerésével egyidőben a BGE-n megerősödött a tudományos fókusz is. A magas szintű nemzetközi tudományos tevékenység fokozása jelentős részben a BGE által létrehozott Kiválósági Központokban zajlik. Az alkalmazott kutatások esetében ugyanakkor a mindennapokban is hasznos tudást kívánunk létrehozni.

Oktató- és kutatóintézményként elkötelezettek vagyunk a tudásmegosztás iránt, és az Egyetemi polgárokért vállalt felelősség mellett fontosnak tartjuk, hogy saját eszközeinkkel támogassuk a tágabb értelemben vett közösséget is. Ezért stratégiánkkal összhangban több szinten kívánunk tenni azért, hogy a BGE-n felhalmozott tudás minél szélesebb körben hasznosuljon, és több szinten is növelni kívánjuk kutatásaink gazdasági és társadalmi hatását, publikációink számát és azok láthatóságát.

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!”

A fenti célok azonban nem érhetők el egyedül, épp ezért minden területen folyamatosan partnerségekben dolgozunk. Évtizedek óta aktív és szoros kapcsolatokat ápolunk a hazai gazdasági élet meghatározó szereplőivel. Stratégiánkban az üzleti partnerségek építése kiemelt pillér, hiszen ezek a kooperációk egyaránt támogatják az oktatási, a kutatási és a fenntarthatósági stratégiai céljainkat, és értékteremtő együttműködéseink közvetlen pozitív hatást gyakorolnak a nemzetgazdaságra is.

A BGE-n büszkék vagyunk újító szellemiségünkre és átgondolt stratégiánkra, mely az elmúlt években meghatározták döntéseinket. Továbbra is kiemelten fontosan tartjuk a folyamatos önértékelést és fejlődést, ebben pedig az elindított nemzetközi akkreditációs folyamatok is támogatnak minket. 

Az egyetem rektoraként bízom benne, hogy mindezen hit és erő a külvilág számára is egyre láthatóbbá és érezhetőbbé válik. A megújult weboldal is ezt a célt szolgálja: szeretnénk jelenlegi és jövőbeni hallgatóink mellett az akadémiai, szakmai és üzleti partnereink számára is hasznos és értékes tartalommal szolgálni, segítve ezzel is a hozzánk való kapcsolódást!


Üdvözlettel:

Prof. Dr. Heidrich Balázs

rektor