Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Wifi-eduroam

Tisztelt Munkatársak!

Az eduroam WiFi szolgáltatás célja, hogy munkatársaink, hallgatóink, oktatóink, külső meghívottak és további, az Eduroam-hoz csatlakozó intézmények polgárai mobil eszközeikkel (notebook, netbook, tablet, okostelefon) elérjék a világhálót és az azon nyújtott szolgáltatásokat a föderációhoz csatlakozott intézményekben. A szolgáltatás az eduroam hálózati név (SSID) alatt érhető el.


Segédletek különböző operációs rendszerekhez:

Az automatikus móddal rábízzuk a windowsra a a vezeték nélküli hálózat felépítését. Sajnos ez nem minden esetben működik jól s ekkor kézzel kell elvégezni az eduroam WIFI eléréséhez szükséges beállításokat. Az alábbi leírás mindkét módszert bemutatja:

Automatikus beállítások használata (nem mindig működik):


Keresse meg a tálcán a „Rendelkezésre álló kapcsolatok” ( ikonját, kattintson rá, majd válassza ki az eduroam nevű hálózatot a listából, és kattintson a Csatlakozás gombra.

 

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

 

 

Amennyiben olyan ablak jelenik meg, hogy „Nem sikerült befejezni a kapcsolódási kísérletet”, kattintson a Csatlakozás gombra.

 

 

Amennyiben követi az előbbiekben leírtakat, a hálózathoz való kapcsolódás sikerrel zárul.

 

 

Kézi beállítások használata (amennyiben az automatikus beállítás sikertelen volt):


1. Keresse meg a tálcán a „Rendelkezésre álló kapcsolatok” ( ) ikonját, kattintson rá jobb gombal, majd az előugró menüből válassza ki a „Hálózati és megosztási központ megnyitása” menüpontot.:

2. A megjelenő ablak jobb oldalán kattintson a „Vezeték nélküli hálózatok kezelése” menüpontra:

3. A következő ablakban Kattintson a „Hozzáadás” gombra:

4. Majd válassza ki a „Hálózati profil kézi létrehozása” menüpontot:

5. A következő ablakban állítsa be az alábbiakat:

• Hálózat neve:”eduroam”

• Biztonság típusa:”WPA2-enterprise”

• titkosítás típusa: „AES”

• „A kapcsolat indítása automatikusan” legyen bepipálva

A beállítások elvégzése után kattintson a „Tovább” gombra


6. A következő ablakban kattintson a „Kapcsolat beállításainak módosítása” menüpontra:

7. A megjelenő ablak „Biztonság” fülére kattintva végezze el az alábbi beállításokat:

• Biztonság típusa: „WPA2-Enterprise”

• Titkosítás típusa: „AES”

• Válassza ki a hálózati hitelesítés módszerét:”Microsoft Védett EAP (PEAP)”

• „Hitelesítő adatok megjegyzése a kapcsolathoz minden bejelentkezéskor” legyen bepipálva

Kattintson a „Beállítások” gombra!

8. A következő ablakban vegye ki a pipát a „Kiszolgálói tanúsítvány érvényesítése” jelölő négyzetből majd kattintson a „Konfigurálás” nyomógombra.

9. Vegye ki a pipát a „Kiszolgálói tanúsítvány érvényesítése” jelölő négyzetből majd „OK” gomb:

10. Visszatérve az előző ablakba kattintson a „Speciális beállítások” gombra majd a megjelenő ablakban:

• „Hitelesítési mód megadása” jelölőnégyzet legyen bejelölve

• Alatta a lenyíló választóablakban állítsa be azt, hogy „Felhasználóhitelesítés”

Végezetül minden ablakban nyomja meg az „OK” gombot.

11. Keresse meg a tálcán a „Rendelkezésre álló kapcsolatok” ( ) ikonját, kattintson rá, majd válassza ki az eduroam nevű hálózatot a listából, és kattintson a Csatlakozás gombra

12. Az előugró ablakban adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

13. A számítógép ekkor csatlakozik az „eduroam„ hálózatához:

A sikeres csatlakozást követően még 5-10 másodpercig nincs internet hozzáférés. Az internethez való kapcsolódást legegyszerűbben a tálcán lévő „rendelkezésre álló kapcsolatok” ikon jelzi:

• Sárga felkiáltójel az ikon előtt: nincs internet kapcsolat

• Internet kapcsolat rendben:

 
Keresse mega tálca jobb oldalán a Hálózati beállítások ikont , kattintson rá, majd válassza ki az eduroam nevű hálózatot és kattintson a Csatlakozás gombra.

 

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

 

Amennyiben a rendszer megkérdezi, hogy „Folytatja-e a csatlakozást?” akkor kattintson a Kapcsolódás gombra

 

 

Amennyiben követi az előbbiekben leírtakat, a hálózathoz való kapcsolódás sikerrel zárul.

Keresse meg a tálca jobb oldalán a Hálózati beállítások ikont ,kattintson rá, majd a megjelenő listából válassza ki az eduroam nevű hálózatot és kattintson a Csatlakozás gombra.

 

 

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

 

 

Amennyiben a rendszer megkérdezi, hogy „Folytatja-e a csatlakozást?” akkor kattintson a Csatlakozás gombra.

 

 

 

Amennyiben követi az előbbiekben leírtakat, a hálózathoz való kapcsolódás sikerrel zárul

 

A leírásban a vezeték nélküli hálózat konfigurálását a NetworkManager programmal végezzük. Ez a legtöbb Linux disztribúcióban az alap programkészlet része. A képernyőképek Gnome ablakkezelőt használó Ubuntu linuxon készültek. A NetworkManager verziószáma 0.7.1, ennél alacsonyabb verziók esetén előfordulhat, hogy néhány szükséges opció hiányzik, ekkor a vezeték nélküli kapcsolatot nem tudja használni.

Az elérhető hálózatok listáját a NetworkManager ikonjára kattintva tekintheti meg. Ez – Gnome ablakkezelő esetén – a felső sávban, a jobb oldalon található.

 

 

Válassza a Protected EAP (PEAP) autentikációt, a tanúsítvány részt állítsa None állapotba, a belső autentikációnál keresse a MSCHAPv2 lehetőséget.

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

 

Végül kattintson a Csatlakozás (Connect) gombra. A jelölő négyzeteket hagyja üresen.

Csatlakozáskor – a beállításoktól függően – megjelenhet egy ablak, ami arra figyelmeztet, hogy a csatlakozáshoz nem adott meg tanúsítványt:

 

 A kapcsolathoz nem szükséges tanúsítványt megadni, kattintson a Mellőzés (Ignore) gombra.

Felül, az értesítési területen kattintson a Wifi hálózatok ikonra. Az elérhető hálózatok közül válassza ki az eduroam nevű hálózatot.

 

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.


 

 

A következőkben a „Tanúsítvány visszaellenőrzése” ablak jelenik meg, ezen a felületen kattintson a Folytatás gombra.

 

 

Amennyiben kéri az operációs rendszer az aktuálisan bejelentkezett felhasználó jelszavát (ez nem azonos az egyetemi e-mail címével), adja meg. Ezzel véget is ért a konfigurálás folyamata.

Kapcsolja be a WIFI-t készülékén és várja meg, amíg megjelenik az eduroam felirat az elérhető hálózatok listájában, majd koppintson rá.

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

Kapcsolja be a WIFI-t a készülékén és várja meg, amíg megjelenik az eduroam felirat az elérhető hálózatok listájában, majd koppintson rá.

 

 

Adja meg egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót, majd kattintson az OK gombra.

 

 

 

 A helyes felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó megadása után az alábbi ablak fogadhatja a képernyőn. Ebben az esetben koppintson a Megbízható feliratra.

 

 

 Sikeres csatlakozás esetén az alábbi ablak jelenik meg a képernyőn.

 

Válassza a Beállítások -> Vezeték nélküli hálózatok vagy WiFi menüpontot és kapcsolja be a Wifi-t a készüléken

 

 

Az elérhető hálózatok közül válassza ki eduroam nevű hálózatot és koppintson rá.

Állítsa be a következő módon a kapcsolatot: Régebbi Androidos készülék esetén a hitelesítést (EAP módszert) állítsa PEAP értékre. A Hitelesítés 2. fázisa MSCHAPV2 legyen. Azonosítóhoz írja be egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót. A Kapcsolódás vagy Csatlakozás vagy Mentés  gombra koppintva megtörténik a felhasználói hitelesítés, és kapcsolódik a hálózatra a készülék.

 

 

Újabb Androidos készülék esetén (Adnroid 8-9) a hitelesítést (EAP módszert) állítsa PEAP értékre. A Hitelesítés 2. fázisa MSCHAPV2 legyen. A Hitelesítésszolgáltatói tanúsítványhoz a Nem érvényesíti értéket kell beállítani. Azonosítóhoz írja be egyetemi e-mail címét és a hozzá tartozó - tanulmányi rendszerek eléréséhez is használt - jelszót. A Kapcsolódás vagy Csatlakozás vagy Mentés  gombra koppintva megtörténik a felhasználói hitelesítés, és kapcsolódik a hálózatra a készülék.

 

 

Amennyiben követi az előbbiekben leírtakat, a készülék csatlakozik a hálózathoz.

 

Az eduroam szolgáltatáshoz csatlakozott


Kérdése van? 

Amennyiben a szolgáltatások beállítása, használata során problémába ütköznek, kérjük írjanak az informatika@uni-bge.hu e-mail címre, a hiba részletes leírásával (lehetőleg képernyőkép csatolásával).