Allergénmenedzsment a vendéglátásban
Allergénmenedzsment a vendéglátásban
Kurzus neve | Allergénmenedzsment a vendéglátásban | |
---|---|---|
Tárgykód | ALAN0PA03 | |
Kar | KVIK | |
Szervezeti egység /tanszék | Vendéglátás Tanszék | |
Tárgy jellege | Szabadon választható, elmélet + gyakorlat | |
Rövid tartalom | Egyes, allergiát, intoleranciát okozó élelmiszer-összetevők, ill. a helyettesításükre alkalmas élelmianyagok megismerése, a jelölésükre vonatkozó kötelező előírások ismerete és gyakorlati alkalmazása, allergénmentes választék kialakításához szükséges gyakorlati tudás megszerzése, konyhai műveletek megismerése, allergénmenedzsment lépéseinek megismerése, gyakorlatban történő alkalmazása | |
Kurzus nyelve | magyar | |
Kreditérték | 3 | |
Hallgatói kör | BGE valamennyi hallgatója | |
Max. létszám | 16 | |
Értékelés | "Aláírás feltétele: aktív részvétel az elméleti órákon, kötelező részvétel a laboratóriumi és konyhai gyakorlaton, 30 étel szakácskártyájának, valamint egy 10 elemes étlap allergénmátrixának elkészítése, 10 hagyományos étel receptje allergénmentes változatának összeállítása. Ezzel 50 pontot szerezhet, az aláíráshoz legalább 25 pont szükséges. Gyakorlati jegy: 25 db 2 pontos kérdésből álló coospacteszt kitöltése, összesen 50 pont. A gyakorlaton szerezhető 50 pont és a teszttel szerezhető 50 pont alapján kapja meg a gyakorlati jegyet. Jeles: 93-100 pont Jó: 83-92 pont Közepes: 73-82 pont Elégséges: 63-72 pont Elégtelen: 62 pont alatt" | |
Kurzusfelelős (további információ) | Dr. Lugasi Andrea | |
Előadók | "Vincze-Bíró Andrea óraadó Dr. Fricz Ágnes óraadó Dr. Lugasi Andrea Vendéglátás tanszék Dr. Lenkovics Beatrix Vendéglátás tanszék Hidvégi Hedvig Vendéglátás tanszék" | |
További információ | "A hallgató megismeri az allergiát, intoleranciát okozó anyagok (élelmiszer-összetevők) által az emebri szervezetben okozott eltéréseket, az ilyen összetevők kötelező jelölésére vonatkozó jogi előírásokat, a vendéglátásban alkalmazandó allergénmenedzsment egyes elemeit, az allergénektől mentes étlapválaszték kiakalításának lehetőségeit, a helyettesítére alkalmas alapanyagokat, a konyhában alkalmanadó biztonságos technológiai eljárásokat A hallgató képes lesz a kötelező jelölési előírások figyelembe vételével (allergéneket és intoleranciát okozó anyagokat kiemelő) szakácskártyákat, allergénmátrixot és allergénektől mentes ételválasztékot összeállítani, az allergénmenedzsment egyes lépéseinek figyelembe vételével allergénektől mentes ételek előállításának folyamatát megtervezni, kivitelezni" | |
Egyéb | Mivel a kurzus az "Education and training development for the treatment of food allergies in the HoReCa sector" Erasmus pályázathoz kötődöen kerül meghirdetésre és lebonyolításra, a kurzus sikeres teljesítéséről egy magyar és egy angol nyelvű igazolást is kapnak a hallgatók, ami a későbbiekben, a munkavállalásuk során hasznos lehet számukra. | |
Óraidőpont, helyszín | Neptunban |