Tárgykód | ELNGOBB03 |
Szervező | KKK Marketing Tanszék |
Tárgy jellege | Szabadon választható |
Rövid tartalom | A képzés célja: A hallgatók ismerjék meg e tárgy segítségével a mezőgazdasági, és élelmiszeripari ágazatok egyéni vonásait a termelés, a termelésértékesítés, a piaci értékítélet és a fogyasztás szempontjából egyaránt. Külföldi példák elemzésével tanulják meg a marketingszemléletű gazdálkodás minden fázisát, melyek sikeres alkalmazása esetén növekedhetne a magyar agrár- és élelmiszeripari termékek versenyképessége. Jelen projekt során áttekintjük a fontosabb élelmiszeripari ágazatok hazai és nemzetközi védjegyezési gyakorlatát, és az adott ágazatban egy új piacra lépő KKV számára védjegyezési stratégiát dolgozunk ki. Tematika: A mezőgazdasági termelés sajátosságai: a termék előállítása, a termelésszervezés és a termékpályák működése. A mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentősége a múltban és napjainkban. 4 óra A fogyasztói igények változása. Az élelmiszerfogyasztás motivációi. Élelmiszerfogyasztási szokások az eltérő gazdasági fejlettségű és ökológiai környezetű országokban. 4 óra Az élelmiszervédjegyek fajtái, és szerepük a vásárlási és fogyasztási döntésekben. Az EU védjegyezési gyakorlata, OEM, OFJ, HK, HÍR. Tanúsító élelmiszervédjegyek az EU-ban és Magyarországon, Labelle Francs, KMÉ, Magyar Termék, stb. 4 óra Védjegyezési stratégiák az agráriumban és az élelmiszeriparban. A védjegyek rendszere. A védjegyek marketingtámogatása, vállalati és közösségi marketing szinten. 4 óra Csoportos feladat megoldása szemináriumi rendszerben 10 óra:
Prezentáció, csoportvita 2 óra
|
Kurzus nyelve | Magyar |
Óraszám | 28 óra |
Beszámítás / kreditérték | 3 kredit |
Hallgatói kör | KKK KM alapszakos hallgatói |
Értékelés | A feladatot a csoportok 12 percben prezentálják, majd a többiekkel megvitatják. Az érdemjegy kialakításába az elkészített prezentáció tartalma 60%-kal, a prezentáció 20%-kal, a vitában való részvétel, illetve az órai aktivitás 20%-kal számít be. Értékelés: 60% elégtelen 61 – 68% elégséges 69 – 77% közepes 78 – 87% jó 88 - jeles |
Előadó | Dr. Totth Gedeon Dr. Kopcsay László |
További információ | |
Egyéb | - |
Élelmiszergazdasági marketing