Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Önkéntesség a BGE-n
Miért jó Neked? c. fejezetben már alaposan körbejártuk, hogy mit ad az önkéntes tevékenység, és hogy miért is érdemes a BGE Fenntarthatósági Hálózatához csatlakozni, akár tagként, akár egy konkrét projekt gazdájaként. Most az szeretnénk megmutatni, hogy Egyetemünkön hányféleképp jelenik meg az önkéntes tevékenység és hogy mit jelent ez pontosan. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a módját, hogy részt vegyen ezekben a fantasztikus kezdeményezésekben.  


Hiszünk abban, hogy a BGE versenyképességének és fejlődésének elengedhetetlen feltétele és legfőbb mozgatórugója egy jól szervezett, közös értékeket valló, összetartó közösség. Közel 17 000 hallgatónk mellett, mintegy 1 000 fős összetartó, felelős és szakmailag felkészült munkatársunk van. Egy ekkora közösségnek óriási a felelőssége, de egyben lehetősége is arra, hogy nagy hatást tudjon elérni cselekedeteivel. Az egyik ilyen hatás az önkéntes tevékenységből eredhet.  

 

Mielőtt 2018-ban elkezdtük a BGE önkéntes tevékenységeinek tudatos és szervezett összehangolását, egy teljes közösséget érintő felmérést készítettünk arról, hogyan viszonyulnak a BGE polgárai az önkéntességhez, milyen elképzeléseik vannak, milyen területeken és milyen keretek közt mozognának, illetve mennyi időt tudnak erre szánni. A téma iránti érdeklődést már az is elárulta, hogy a felmérésünket rekordszámban töltötték ki mind a hallgatók, mind a kollégák.  

 

A legfontosabb eredmények:  

 • A megkérdezettek 70 százaléka önkénteskedett már életében.  
 • A válaszadók 76 százalékának volna kedve a jövőben is önkénteskedni. 
 • Jellemzően könnyű fizikai (80%) és nem szakmai, szellemi (71%) munkával járulnának hozzá a munkához a megkérdezettek. 
 • Az önkéntes munka kapcsán megjelölt területek a sport és hobbi (55%), az állatvédelem (46%), az oktatás (45%) és a környezetvédelem (41%). 
 • A megkérdezettek 49 százaléka két órát, valamint 55 százalékuk 2-4 órát szánna önkéntes tevékenységre. 

 

És, hogy mit jelent számunkra az önkéntesség?  

A legtöbbünket 

- a segítségnyújtás öröme 

- a hasznosság érzése és  

- a tapasztalatszerzés motivál!  

 

1. Önkéntesség  kurzus  

Összhangban az egyetemi stratégia Fenntartható és Felelős Egyetem célkitűzéseivel, örömmel tájékoztatjuk a hallgatókat, hogy az önkéntes munka már kreditpontos tárgyként is teljesíthető, és így még többet tudunk közösen tenni a társadalmi hatásunk erősítéséért.  

A részletek kialakításánál az Oktatási Bizottság számtalan lehetőséget mérlegelt, az egyik legfontosabb volt, hogy több módon is lehessen a kurzust teljesíteni, igazodva az egyéni igényekhez és időbeosztáshoz: 

 • A BGE egyes egységei által meghirdetett programokhoz lehet önkéntesként csatlakozni, ezeket minden esetben az adott Kar Tanulmányi Bizottsága hirdeti meg és dolgozza ki a részleteket.  
 • A Fenntarthatósági Központ és Hálózat által meghirdetett önkéntes kezdeményezések elszámolására is van lehetőség (pl. Önkéntesség Hete és egyéb kezdeményezések), az aktuális kezdeményezésekről bővebb információ az Események menüpont alatt, illetve a BGE Facebook oldalán érhető el. 
 • Az egyetemi tanulmányok alatt lehetőség van a civil.info.hu oldalon regisztrált szervezetek által kezdeményezett önkéntes programokon való részvétel elismertetésére is.  

A hallgatókra vonatkozó minden praktikus és a tantárgy teljesítéséhez szükséges információ megtalálható a Hallgatói Fiókban. 


2. Önkéntesség Hete  

A felmérés alapján közösségünk örömmel vett volna egy közös, szervezett és központilag koordinált összegyetemi megmozdulást, így egy régi álmunk valósult meg, mikor 2019 tavaszán meghirdettük a BGE Önkéntesség Hetét, ami április 29. és május 5. között az Egyetemen első alkalommal került megrendezésre.  

Büszkék vagyunk arra, hogy az Önkéntesség Hetén több mint 155 résztvevő önzetlen összefogásának köszönhetően, 10 szervezettel együttműködve segítettünk másokon!  

Természetesen a jövőben is évente tervezünk ilyen megmozdulást, melyről mindig megtaláljátok az aktuális infót a rendezvénynaptárban és persze a közösségi médiában is!  

Te is benne vagy? Tavaly Ők is benne voltak! 

Képválogatás a tavalyi poszterekből, akik véleményvezérek, forgatóban  

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog 

 

Milyen volt az első Önkéntesség Hete?  

A már említett felmérésből megtudtuk, hogy az Egyetem belső közösségének sokszínű az érdeklődése és változó az időbeosztása, de egy biztosan közös bennünk: a segítségnyújtás iránti vágy! 

Ezért a civil szervezetek kiválasztásánál, a programok összeállításánál és megszervezésénél figyelembe vettük az eltérő érdeklődéssel és időbeosztással rendelkező belső közösségünk igényeit és így egy héten át változatos akciókhoz volt lehetősége csatlakozni a segíteni vágyóknak. Az esemény célja az volt, hogy megmutassuk, milyen sokszínű feladatokból állhat az önkéntesség, és mindenki megtalálhatja a maga kedvére valót. 

A BGE Önkéntesség Hetének első napján lelkes kollégák és hallgatók az Országos Mentőszolgálat által szervezett Újraélesztő tanfolyamon vehettek részt, hogy szükség esetén bármikor segíteni tudjanak embertársaikon. Kedden és csütörtökön konzervcímkézéssel segítettük az Élelmiszerbank munkáját. Majd kedden délután a JÖN Alapítvánnyal együtt szervezve zajlott Trashtag akciónk, mely során a Youth Enrichment Society budapesti tagjaival gyűjtöttünk szemetet a 16. kerületben. Május 1-jén a BGE Testnevelési és Sportközpontjának köszönhetően a Magyar Turista Egyesülettel együttműködve a dobogókői turistaház körül tevékenykedtek a résztvevők, míg Zalaegerszegen a GKZ kampuszt szépítették önkénteseink. A csütörtöki szendvicsgyűjtési akció keretében a belső közösség a vártnál jóval több harapnivalóval járult hozzá az éhezők megsegítéséhez. A szendvicseket és egyéb finomságokat a Budapest Bike Maffia önkéntesei juttatták el rászorulókhoz, a BMSZKI női átmeneti szállójára és a Madridi úti nappali melegedőbe. A segítségnyújtásból a hét végéhez közeledve a rászoruló állatok sem maradhattak ki, így pénteken a budapesti karokról többen a Budaörsi Állatmenhelyen segédkeztek, míg a GKZ önkéntesei a Bogáncs Állatotthonba látogattak el. 

A hét zárásaként, vasárnap önkéntes hallgatóink a Millenárison megrendezett Önálló Életvitel Napja workshop során segítették a fogyatékossággal élők eseményének sikeres megvalósulását. 

 

3. Ad hoc önkéntes feladatok  

Önkéntes munkára persze nem csak egy adott héten van lehetőség. Többször is előfordult, hogy a Fenntarthatósági Hálózat tagjai, vagy épp hallgatóink kerestek meg minket egy-egy ötlettel, lehetőséggel, amibe sikerült másokat is bevonnunk. Jó példa erre, hogy 2019 Karácsonyán - az Önkéntesség Hetében szervezett élelmiszer címkézés után - újabb közös akciót szerveztünk az Élelmiszerbank csapatával. A szokásos karácsonyi adománygyűjtéshez egyetemünk is csatlakozott és 3 napra örökbe fogadtuk az Újhegyi Auchan áruházat, hogy tartós élelmiszert gyűjtsünk a rászorulók számára. Végül tonnás hétvégét zártunk, 1.275 kg adomány lett a teljes gyűjtés vége, az élmény pedig feledhetetlen volt!  

Kapcsolódj hozzánk!


4. BGE a Közösségért  

Legfrissebb kezdeményezésünk a BGE a Közösségért oldal, melyet a koronavírus járványhelyzet hívott életre, de valójában sokkal többről szól. A lényege, hogy létrehoztunk egy platformot, melyen belső közösségünk jelenleg létező szellemi termékeit tesszük elérhetővé egymás és a külvilág számára, valamint önkéntes személyes felajánlásokat gyűjtünk. Óriási büszkeség, hogy jelenleg közel 150 szabadon felhasználható anyagunk van és 14 személyes felajánlásunk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a belső közösség tagjai miként segítettek másoknak a vírushelyzet idején, ezért egy rövid felmérést készítettük.  


A kitöltők válaszai alapján az alábbi eredmények születtek: 

 • Több mint 1/3-uk végzett önkéntes tevékenységet a veszélyhelyzet időszaka alatt. 
 • Közel 40-en a szakmai önkéntességgel, több mint 100-an pedig egyéb módon segítettek, például bevásárlással, kutyasétáltatással vagy épp egy segítő, támogató beszélgetéssel azoknak, akik hatósági karantén alatt voltak. 
 • A legtöbben egyéni módon, saját indíttatásból, közvetlen környezetüket támogatták. 
 • A megkérdezettek több mint fele a jövőben is tervezi az önkéntességet, függetlenül attól, hogy jelen helyzetben volt-e módja önkénteskedni. 
 • És végül, legalább 3500+ órát töltöttek önzetlen segítséggel. 

 Ha többet szeretnél megtudni a BGE a Közösségért kezdeményezésről, akkor ITT találsz!  

Reméljük, hogy a fenti összefoglalóból mindenki meg tudja találni az önkéntesség azon formáját, ami a legközelebb áll hozzá. Ha mégis úgy éreznéd, hogy kimaradt valami, vagy csak van egy jó ötleted akkor keress minket ITT.